Πρακτική άσκηση ΕΣΠΑ: 5+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις!

By Collegelink Team

Βρίσκεσαι στο τρίτο ή στο τέταρτο έτος των σπουδών σου και έχεις ήδη αρχίσει να σκέφτεσαι μανιωδώς την επαγγελματική σου καριέρα; Είσαι τελειόφοιτος και δεν έχεις ακόμη αποφασίσει με τι θα ήθελες να ασχοληθείς επαγγελματικά; Σε όποια από τις δύο κατηγορίες και αν ανήκεις, μείνε συντονισμένος μαζί μας για να μάθεις τα πάντα γύρω από την πρακτική άσκηση Ε.Σ.Π.Α.

Δες όλες τις διαθέσιμες θέσεις πρακτικής άσκησης εδώ!

 1. Γιατί να κάνω πρακτική άσκηση;

Το ερώτημα ‘’Γιατί να κάνω πρακτική άσκηση’ ταλανίζει πολύ τη φοιτητική κοινότητα και ίσως και εσένα. Η απάντηση είναι απλή και θα μπούμε κατευθείαν στο ψητό. Η πρακτική άσκηση είναι το ήμισυ του παντός. Αυτό που θα σε γεμίσει με πάθος και εμπιστοσύνη – κυρίως προς τον εαυτό σου – κατά την αρχή της επαγγελματικής σου πορείας. Αυτό που θα σε επιβεβαιώσει ή ακόμη και θα σε διαψεύσει για το επαγγελματικό μέλλον που έχεις σκεφτεί και χαράξει. 

Κατά τη διάρκεια της πρακτικής σου άσκησης, έχεις την ευκαιρία να δουλέψεις στο πλάι των κορυφαίων και μη, αλλά πάντα επαγγελματιών του κλάδου που έχεις επιλέξει. Να διευρύνεις τους επαγγελματικούς σου ορίζοντες και να αποκτήσεις το δικό σου δίκτυο επαγγελματικών επαφών. Να αποκτήσεις πραγματική εργασιακή εμπειρία και επαφή με το εκάστοτε αντικείμενο σπουδών σου, ξεφεύγοντας από τις θεωρητικές προσεγγίσεις του πανεπιστημίου, πράγματα που θα σε βοηθήσουν να ανακαλύψεις τι θέλεις να κάνεις και τι όχι. Τέλος, θα σου δώσουν την ευκαιρία, η οποία αν και ακούγεται κοινότυπη πρέπει να την αναφέρουμε, να εμπλουτίσεις το βιογραφικό σου και να έχεις ένα σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα την μέρα που θα βγεις στην αγορά εργασίας για τα καλά. 

 2. Τί είναι η πρακτική άσκηση Ε.Σ.Π.Α. ;

Η πρακτική άσκηση Ε.Σ.Π.Α. είναι ένα πρόγραμμα που αφορά μόνο προπτυχιακούς φοιτητές και εφαρμόζεται και εντάσσεται στα ακαδημαϊκά προγράμματα όλων των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων ως υποχρεωτικό ή μη. Για αυτό, σε περίπτωση που η πρακτική άσκηση δεν είναι υποχρεωτική σε κάποιο εξάμηνο της σχολής σου έχε στο νου σου να ενημερωθείς πλήρως από τον οδηγό σπουδών. 

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που διαρκεί 2 με 3 μήνες – αναλόγως τους όρους και τις συμφωνίες κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος – και σου δίνει τη δυνατότητα να κάνεις την πρακτική σου άσκηση σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα της επιθυμίας σου και στο οποίο μπορεί να συμμετέχει κάθε φοιτητής από το τρίτο έτος των σπουδών του και έπειτα. Προκειμένου να ενταχθείς και εσύ στα προγράμματα πρακτικής άσκησης είναι υποχρεωτικό να έχεις περασμένο έναν συγκεκριμένο αριθμό μαθημάτων, αλλά και μια καλή συνολική βαθμολογία. Βέβαια, τα κριτήρια συμμετοχής πάλι ποικίλουν από σχολή σε σχολή.

Επιπλέον, οι αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα πρακτικής άσκησης ανακοινώνονται και ανοίγουν μόνο μια φορά το χρόνο είτε κατά την περίοδο του χειμερινού είτε κατά το εαρινό εξάμηνο, ενώ η προθεσμία υποβολής αιτήσεων, η έναρξη και η λήξη του προγράμματος ορίζονται  από τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα. 

 3. Ποιός είναι ο μισθός της πρακτικής άσκησης;

Το πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης Ε.Σ.Π.Α. εντάσσεται στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος “Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση” της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ). Για αυτό, παρέχονται στους φοιτητές και οικονομικές απολαβές, οι οποίες βέβαια ποικίλουν και διαφοροποιούνται ανάλογα με τη χρηματοδότηση στο εκάστοτε ακαδημαϊκό ίδρυμα.

Η πληρωμή των συμμετεχόντων φοιτητών στο πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης πραγματοποιείται σε διάστημα ενός μήνα έως και ενός χρόνου ύστερα από τη λήξη του προγράμματος  με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Μεταξύ άλλων τα κριτήρια αυτά αφορούν τη συμπλήρωση συγκεκριμένων – συνήθως 20 – εργάσιμων ημερών/μήνα, την υποβολή συγκεκριμένων δικαιολογητικών όπως έγγραφο λήξης της πρακτικής άσκησης και συστατική επιστολή εργοδότη και τη μη διακοπή του προγράμματος από εσένα. 

Τέλος, σε περίπτωση που είσαι…τυχερός, υπάρχει περίπτωση να λάβεις οικονομικές απολαβές και από τον ίδιο το φορέα στον οποίο ολοκλήρωσες το πρόγραμμα. 

 4. Τί είδους δικαιολογητικά χρειάζεται να υποβάλλω κατά την αίτησή μου στο πρόγραμμα;

Αφού γίνεις δεκτός στο πρόγραμμα της πρακτικής άσκησης και επιλέξεις τον ιδανικό για σένα φορέα, τα δικαιολογητικά που πρέπει να υποβάλεις είναι τα εξής:

  • Συμφωνητικό μεταξύ εσού και του ακαδημαϊκού ιδρύματός σου
  • Συμφωνητικό μεταξύ του εργοδότη και του ακαδημαϊκού ιδρύματός σου
  • Σύμβαση εργασίας
  • Αντίγραφο Λογαριασμού Τραπέζης
  • Αντίγραφο Αριθμού Μητρώου Ι.Κ.Α.

 5. Σε ποιούς φορείς μπορώ να πραγματοποιήσω την πρακτική μου άσκηση;

Προκειμένου να ενημερωθείς για τους διαθέσιμους φορείς και τις αντίστοιχες ανοιχτές θέσεις πρακτικής άσκησης σε αυτούς, μπορείς απλά να επισκεφτείς το σύστημα υποστήριξης του προγράμματος που είναι το ΑΤΛΑΣ. Χρησιμοποίεισαι τους κωδικούς σου που έχεις ήδη για το σύστημα ΕΥΔΟΞΟΣ, βάλε τα απαραίτητα φίλτρα και ξεκίνα προσεκτικά και ενδελεχώς την έρευνά σου. 

 6. Μπορώ να πραγματοποιήσω την πρακτική μου άσκηση σε φορείς εκτός του συστήματος ΑΤΛΑΣ;

Έχεις τη δυνατότητα να πραγματοποιήσεις την πρακτική σου άσκηση σε οποιοδήποτε φορέα της επιθυμίας σου, αρκεί ο εκάστοτε φορέας να εγγραφεί έπειτα στο σύστημα ΑΤΛΑΣ. Η διαδικασία είναι απλή και δίχως κάποια οικονομική επιβάρυνση για τον φορέα. Για αυτό για ρίξε και μια ματιά στο CollegeLink να δεις καλό!

Για περισσότερες συμβουλές βιογραφικού, συνέντευξης και καριέρας γενικότερα ρίξε μια ματιά στο blog μας!